středa 5. října 2011

Jednoduchost není jednoduchá

Na esej Mileny Jesenské, kde píše o cestě k jednoduchosti, si vzpomenu vždy, když se snažím obhájit uměřenější, jednodušší podobu návrhu a narážím na věty "chceme to nějak zateplit". 
Naskakuje mi husí kůže, když vidím oranžovou a žlutou výmalbu s bukem na podlaze, když si vzpomenu, že většina normálních interiérů je nesmyslně zabarikádovaná nábytkem, přezdobená, přeplácaná. To všechno pro pocit "zateplení"
Vím, že cesta k jednoduchosti a uměřenosti není jednoduchá.  Nikomu to nevnucuji, pouze chci inspirovat k přemýšlení. 
Proč se všichni obklopují tolika zbytečnými předměty,  které je nutné ukládat do dalších zbytečných skříní a polic? 

Já jednoduchost a uměřenost k životu potřebuju.
Potřebuju mít kolem sebe volný prostor a harmonii, miluju málo barev, málo předmětů  - v takovém interiéru se cítím opravdu dobře.
Na obrázcích je moje oblíbená barevná kombinace:  bílá, černá a  světlejší dřevo. Pokud si říkáte brrr a naskakuje vám husí kůže, tak se omlouvám :-)

interior architects i29



 


4 komentáře:

  1. mám úplně stejné pocity, když už někdy zatoužím po barvách, dopřeju si je u snadno odstranitelných kusů, stejně se vždycky pokorně vrátím k neutrálním tónům dřeva a bílé, jediné, co se mi zatím neomrzelo, jsou barevné hřbety knih, samozřejmě v bílé knihovně:)

    jójo, taková meruňková, to je hvězda:) a kdyby na té podlaze aspoň byl opravdu buk a ne DEKOR buku - ale co, každému co je jest

    OdpovědětVymazat
  2. ale ještě musím dodat (abych nebyla nespravedlivá) - jsou i krásné interiéry plné barev a milých drobností - musí se to ale umět a nic se nesmí přehánět:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Yasnnno? Díky za hezký komentář:-)Neodmítám barvy ani více předmětů,pokud to má nějaký řád a logiku (a pokud v tom nemusím bydlet). Chce to ale cit a asi i znalosti, aby to dobře vypadalo. Jsou krásné barokně zaplněné interiéry, ale to chce fakt "vyšší dívčí". Někdy mě to docela trápí, že u nás převažuje pouťový lid bez noblesy -asi jsou to ty východní geny..či, co

    OdpovědětVymazat
  4. Ba ba, mám taky ráda jednoduchost. Alespoň si to tak plánuji, minimum nábytku jen toho nejdůležitějšího a základ v neutrálních barvách. Přiznám se, že však nejsem dřevomil (způsobeno komunistickým obložením veřejných budov mého dětství a dekoru buku mého dospívání všude kolem) a alespoň trochu toho zútulnění chci dosáhnout právě těmi barevnými doplňky. A ano nemít spoustu harampádí je neuvěřitelně těžké a chce to spoustu sebeovládání a k narozenimám atd. si přát raději dobrou knihu nebo čokoládu. Hezký víkend Čára .)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za všechny vaše komentáře.