úterý 29. ledna 2013

ponky na doma,

aneb zase recykluju.
O tom, jak se starý obouchaný ponk z dílny může stát ozdobou kuchyně jsem psala tady. Vytvořit z ponku další odkládací plochu není tak náročné. O stupeň výš si stojí zabudování dřezu nebo umyvadla.

Takže najdete-li v dílně, stodole, garáži toto:



Může z toho vzniknout toto:


Je to šikovně narafičené pro fotografa, takže tam tak trochu chybí sifon. Nějaký pěkný nerezový si přimyslete.
Dělat takovou realizaci mě hodně láká, zatím jsem nenašla odvážlivce, kterej by do toho šel. Je to asi moc bláznivě jiné. Nebo ne?


neděle 27. ledna 2013

@chair with footrest


Nábytek, který má v sobě nějaký fórek mě moc baví. Tohle křeslo s obíhající podnožkou je krásné a zábavné zároveň. Ti šťastnější (zdravím Kláru) ho mohli okukovat na veletrhu IMM v Kolíně nad Rýnem.
Pro ligne roset ho navrhl japonský designér Toshiyuki Kita.
Kita je jednou z nejznámějších osobností v historii japonského designu. Má svůj vlastní jedinečný styl a hodně myslí na ekologii.
Dělal návrhy pro Sharp, Mitsubishi,  několik židlí pro Cassina.  Navrhuje i tradiční dřevěné nádobí a  lampy pro japonské řemeslné firmy.



Krásný celý příští týden! Těším se, prý bude skoro jaro:-)

sobota 26. ledna 2013

jak na to

Trend vaření v obýváku klade na kuchyně velké nároky. 
Spotřebiče musí být tiché, dvířka nesmí třískat a vzhled musí být obývákový-to jsou velmi časté požadavky mých klientů. Z toho plyne, že i obložení zdi pod horními skříňkami je trochu věda. Nejčastější požadavky? Odolné, možnost vybírat ze spousty vzorů a barev a hlavně bez spár! 
Používám tvrzené sklo, corian, kámen. Pokud je nižší rozpočet, tak dřevotřískové desky s umělými povrchy. Keramické obklady nikdo nechce, spáry a požadovaný elegantní vzhled jim dávají stopku. 
I když...našla jsem způsob, jak na to, takže keramiku k obložení používám. Chce to hodně velký formát-kolem jednoho metru, kvalitu a šikovného obkladače. Pak stačí pár kusů, které položíme téměř bez spáry. 
Takový materiál ale v hobby marketech nekoupíte. Často projíždím katalogy italských výrobců, podívejte se s jakou "novinkou" přišli. 
Nepřipomíná vám to ty moje fotky z předešlého příspěvku? Proč všechno nové, zajímavé, najdeme ve vždycky perfektních italských katalozích? 
Oni vědí jak na to a mají pořád náskok...





úterý 22. ledna 2013

staré, krásné

Jsem trochu ujetá na staré materiály a řemeslo. Kudy chodím, fotím detaily, většinou blbě, protože telefonem. Postupně mi vzniká roztodivná sbírka fotek zničených dlažeb, rozbitých skel, zaprášených zábradlí, která má pro mne velkou cenu.
Líbí se mi kombinace terasa a mozaiky na první fotce, barvy na starých dlažbách, perfektní řemeslo na starých mřížích a zábradlích. Pražské činžáky jsou plné takových pokladů. 






pondělí 21. ledna 2013

o p t i m i s m u s

Dnes dopoledne jsem se zákaznicí paní M. dolaďovala návrh malé kuchyně.
Tady je kousek z našeho rozhovoru.
Já: "Ty horní skříňky raději uděláme nižší, takhle je to pro vás příliš vysoko. Nedosáhnete tam."
Paní M.: "Ne, ne! Já je musím mít až do stropu. Mám moc věcí. A když bude potřeba, tak si vyskočím na schůdky."
A pointa? Paní M. je hodně přes osmdesát, pořizuje si úplně novou kuchyň i s myčkou a barvu vybrala krásně mangově žlutou. 
Přeji vám všem tolik optimismu a energie! Sama pro sebe si přeju být v takové kondici, abych i za čtyřicet let vyskočila na schůdky!
Krásné ponděli a buďte veselí!

sobota 19. ledna 2013

passion for fashion

Být šik, ležérně a přitom žensky...je to tak snadné a zábavné! Je to nádherná hra, která mě pořád moc baví. 



pátek 18. ledna 2013

black house

Černé domy jsou tak krásné! Černá barva fasády udělá i z úplně jednoduchého domu se sedlovou střechou, dům neobyčejný, elegantní, dům s puncem výjimečnosti.

Škoda, že málokdo si troufne. Škoda, že žádný takový jsem u nás nepotkala.
O přezdobené domy, kde vedle sebe najdete cihlové pásky, kamenný obklad a klidně i více barev, není nouze. Neměla bych odvahu na takové ty obvyklé kombinace barev na fasádě: růžovočervené, žlutooranžové, meruňkovobílé a já nevím jaké, však to určitě znáte. 

Kdyby to bylo jen trochu možné, tak náš dům bude černý. Nebo alespoň hodně tmavě šedý.

Přeji vám krásný páteční večer!






Aby té černé nebylo příliš, tak jsem pro kontrast vybrala jeden červený dům, líbí se mi takhle vedle sebe. Sladké pastely mi tu vůbec nechybí.







pondělí 14. ledna 2013

rozhovor s Markétou

Přeji vám krásné pondělí.
Začnu hnedle otázkou. Máte rádi takové to sousloví, že je něco dělané, vhodné pro obyčejné lidi? Já teda hodně ne. 
Připadáte si snad někdo obyčejný?
Já to vidím spíš neobyčejně, pro mne je každý něčím výjimečný. Minimálně každý máme nějakou malou, milou úchylku:-)
Já si třeba strašně ráda povídám. Přitahují mě lidi optimističtí, pozitivní se stále rozdělanou prací, rozečtenými knihami, se spoustou zájmů. Mám ráda lidi s kuráží a se schopností dělat věci jinak, žít jinak. Ráda se ptám, jaké je jejich žití a ještě radši poslouchám odpovědi. 


Pro magazín Bohemia Living připravuji rozhovory a návštěvy u zajímavých lidí. Pro to nejnovější číslo jsem si povídala s Markétou Baletkovou
A proč právě s ní? Markéta se nebojí mít tři děti a zůstat s nimi doma, i když se to dnes moc nenosí. Nebojí se říct, že jí nic neutíká a že je takhle šťastná... 
Markéta je šikovná, vlastnoručně vylepšuje bydlení, dělá hezké věci a má zajímavý blog-ten určitě už znáte.

Rozhovor najdete v novém čísle  Bohemia Living 1/2013  (strana 36-48)

Fotky jsou od Markéty.



http://wwwbaletkova.blogspot.cz/

čtvrtek 10. ledna 2013

Ani to, ani to

Na internetu strávím dost času. Neujíždím na Pinterestu, ani nejsem závislá na prohlížení blogů.  Úplně nejvíc vyhledávám informace o materiálech a produktech.  
Dnes jsem narazila na umyvadlo ray, od německého designéra Michael Hilgers. Nevím proč, ale připomnělo mi to chytrou horákyni - ani hezké, ani ošklivé, ani chytré, ani hloupé...

Nosná konstrukce se jednoznačně inspiruje židlemi Eames, umyvadlo má krásný zaoblený tvar. Jde o kombinaci dvou krásných prvků, přesto mi to neladí. 
Možná mi i vadí, to využití-zneužití prvku, který se notoricky líbí úplně všem...židle od Eamesových přece milujeme všichni!
Krásný čtvrtek vám přeji!








středa 9. ledna 2013

bez bourání

a razantnějších zásahů do interiéru se musela obejít tato výměna kuchyně. 
Na přání zákazníka se měnil pouze nábytek a digestoř. Na stěnách zůstaly šedé obklady, na podlaze šedá dlažba. Sporák i lednice jsou téměř nové a bylo rozhodnuto, že zůstanou. Jsou samostatně stojící, takže jsme je nemohli zabudovat.

Nová kuchyň je vyrobena ze smrkového masivu a dýhy. Pracovní deska je z masivu dubu, dřez keramický. 
Trochu jsme bojovali s původní, trochu romantickou, představou rustikální kuchyně, která by se do tohoto prostoru (a paneláku) nehodila. Toto je kompromis-útulný i moderní, žádná "selská jizba" ani strohý minimalismus.

Pravda, prostoru i funkčnosti kuchyně by menší stavební zásah prospěl, ale i tak je to změna výrazná, co myslíte?





úterý 8. ledna 2013

zastavěno 45 metrů

na takhle (pro nás) malé ploše, vznikl dům, který má vše. 
V přízemí jsou netradičně umístěné ložnice, je tu i koupelna a prádelna. Tahle nejnižší úroveň domu má leštěné betonové podlahy, na které navazují kontrastující dřevěné schody do prvního patra. 
Tady je hlavní obytný prostor, je tu kuchyň, jídelna i obývací pokoj-dřevěná podlaha nás trochu přitáhne k zemi-v těch čtyřech metrech výšky by se dalo vznášet. Velkou lahůdkou je obrovské okno na celou stěnu-výhled je prý do parku, tak to asi stojí za to. 
Úžasný rozhled musí být i ze střešní terasy.  A tím horizontálním prosklením je možné zároveň pozorovat i dění uvnitř domu.
Celková obytná plocha je kolem 90 metrů, není to málo, není to mnoho. Důležitý je ale výsledný dojem vzdušnosti. Nikde žádné zbytečnosti, jen volný prostor a to nejnutnější vybavení.
Dům postavili v japonské Jokohamě, proto ta malá plocha a proto ta jednoduchost. 
Co myslíte, je ten dům malý nebo velký? 






Zdroj: EANA, foto Koichi Torimura

pátek 4. ledna 2013

Ach ty barvy!


Rozhodnout se o barevných kombinacích v interiéru bývá někdy složité, zvlášť pro lidi, kteří ve svém životě barvy moc neřeší. 
Někdo má jasno hned, u jiného je potřeba postupovat pomalu-já nejvíc uplatňuju maximální názornost a vylučovací metodu. Někdy to trvá opravdu dlouho, ale spokojený zákazník za to stojí. A vlastně si ani nedovedu představit, že bych někomu vnutila svou představu, jen aby se ten rozhodovací proces urychlil...
Teď aktuálně ladíme barvy a materiály do poměrně velké a komplikované kuchyně, s tím, že některé barvy, materiály budou i v navazujícím obytném prostoru.  Materiály vybíráme kvalitní, kuchyň je opravdu festovní, všechno to bude sloužit mnoho let... i to je důvod velkého váhání zákazníka. Chce, aby vše působilo moderně a přitom nadčasově, aby se vybrané barvy neomrzely, neokoukaly...
Padla vám některá kombinace barev a materiálů do oka?

Kvalita fotek je hrozná a může za to můj telefon, foťák občas zapomenu doma:-(
Přeju Vám krásný barevný víkend!




čtvrtek 3. ledna 2013

malé, velké plány


aneb, nikdy není hotovo...
Stále něco budujeme, předěláváme a doděláváme. 
Stále nám chybí dostatek úložišť-někdy mám pocit, že se všechny ty věci množí nějakým dělením. Stále mi chybí dost místa na oblečení (za to si ovšem můžu sama, protože jsem hadrářka-sběratelka), stále nemáme dost místa na knihy,  které taky pořád jenom přibývají.

V podkroví na nás  čeká pár restů, hlavně přetvoření nevyužitého místa u schodiště na pracovnu. Vše je vymyšleno a naplánováno. O víkendu začínáme ...




středa 2. ledna 2013

do nového roku ležérně

Nebilancuju, neohlížím se, není proč. Žádné rekapitulace. Nic nekončí, nic nezačíná...jenom čísla se mění. 
Plavně pokračuju ve všech svých činnostech a moc si přeju ať mám pořád dost energie a kuráže, ať jsem zdravá, ať mám dost času na své blízké a ať je tu se mnou pořád láska - to samé přeju vám všem.
A buďme ležérně CHIC!